Thursday, May 14, 2009

taNda - tAnDa ajAL haMpiR tiBa...

  • Tanda 100 hari sebelum hari kematian

Merupakan tanda pertama daripada Allah S.W.T kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun,semua orang islam akan mendapat tanda ini cuma mereka sedar atau tidak sahaja.tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. seluruh tubuh, iaitu dari hujung rambut hingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan - akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih, jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan - akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka yang sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Manakala bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian, tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang manfaat. bagi mereka yang sedar dengan kehadiran tanda ini memberi peluang terbaik untuk memanfaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

  • Tanda 40 hari sebelum mati

Tanda ini juga akan berlaku selepas waktu Asar.Bahagian pusat kita akan berdenyut - denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dan pokok yang letaknya di atas Arash Allah s.w.t. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikut kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan - akan bingung seketika. Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

  • Tanda 7 hari

Tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba - tiba berselera untuk makan.

  • Tanda 3 hari

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu antara dahi kanan dengan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan - lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu di mana bahagian hujungnya akan beransur - ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yanng terlunjur akan perlahan - lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

  • Tanda 1 hari

Akan berlaku selepas waktu Asar dan kita akan merasakan satu denyutan disebelah belakang, iaitu dibelakang ubun - ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

  • Tanda akhir

Kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan rasa akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucapkan kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk untuk menjemput kita kembali kepada Allah S.W.T yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

No comments:

Post a Comment